• Gyermekszemészet

  • Kicsiknek és még kisebbeknek


A  rendelő vidám, gyermekbarát kialakítása lehetővé teszi, hogy a Kicsik  vizsgálata játszva, barátságos hangulatban történjen. Speciális eszközök  segítségével a még nem, vagy alig beszélő gyermek vizsgálatát is  elvégezem.

Nagyon  fontos, hogy időben felismerjük, ha a gyermek az egyik, vagy mindkét  szemével gyengébben lát, mert a látás fejlődése szempontjából az első  életévek kritikusak. Sajnos sokszor  a kisgyermekek nem jelzik, hogy nem látnak jól: nem veszik észre,  illetve eredendően természetes számukra, hogy homályosan látnak.

Szűrővizsgálattal a látászavar akkor is felismerhető, ha annak nyilvánvaló jele még nincsen. Ha megfelelő  vizsgálatokkal időben fény derül az esetleges fénytörési hibákra  (rövidlátás, távollátás, asztigmia), és észrevesszük illetve kezeljük a  kancsalságot, elkerülhetjük a maradandó tompalátást (amblyopiát).

Látászavar gyanúja, vagy családi érintettség esetén a szemészeti vizsgálat elengedhetetlen. Fontos hangsúlyozni, hogy fejfájás,  tanulási nehézségek, olvasási, írási és számolási részképesség zavarok  (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) hátterében szemészeti probléma is  állhat; ilyen esetekben feltétlenül ellenőriztesse gyermeke látását!


Gyermekszemészeti vizsgálatok: