Veszélyek a homokozóban

Itt a tavasz. Ilyenkor gondosan oda kell figyelni a homokozó tisztán tartására. Nagyon fontos, hogy amikor a gyermek nem használja, az otthoni homokozó legyen lefedve. A játszóterek homokozói általában elkerített területen találhatóak, és éves fertőtlenítésük az önkormányzatok feladata.

A nedves homokban gyakori a penészgomba, és a galambok is gyakran kapirgálnak ott a csendes órákban. Előszeretettel használja a macska és a kutya is a puha homokozót alom gyanánt, az ürülékük azonban gyakran baktériumokkal, férgekkel, illetve azok lárváival szennyezett. A fertőzött homokozóból a szervezetbe jutva a kórokozók komoly betegségeket eredményezhetnek.

Súlyos betegséget is okozhat

Szemészeti szempontból ez azért fontos, mert a fertőzött homokban történő önfeledt játék akár még maradandó látásromlást eredményező kórképekhez is vezethet. Ilyen betegség például a toxocariasis, ami főként fertőzött macskák és kutyák bélsarában található. A száradó ürülékben 3-4 hét alatt fejlődik ki a fertőzőképes lárva. A szennyezett száraz por rákerülhet a kicsi ruhájára, kezére, onnan pedig a szájába. Minél több fertőzőképes lárva kerül a szervezetbe, annál súlyosabbak lehetnek a tünetek. A szervezetben vándorolva a lárvák a szem érintettségétől függetlenül bárhová eljuthatnak, azonban a leggyakrabban érintett belszerv a máj és a tüdő. Testünk igyekszik védekezni a lárvák ellen; az immunválasz során termelt ellenanyagok kimutatása segíti a diagnózist. A betegség gyakran tünetmentesen zajlik, de súlyos kimenetel is előfordulhat, főként ha agyvelőgyulladást okoz.

A magzat is veszélybe kerülhet

A macskák ürüléke által terjesztett Toxoplasmafertőzésen átesettek aránya hazánkban magas. A kórkép általában tünetmentes, vagy megfázáshoz hasonló tünetek kísérik. Az egysejtű által okozott betegség a magzatot veszélyezteti, főként amennyiben az édesanya a várandósság korai szakában frissen esik át ezen a fertőzésen, szervezete tehát korábban még nem találkozott a kórokozóval, és nem alakult ki ellene megfelelő védettség.

Így előzhető meg a baj

A legfontosabb, hogy ismerjük fel a veszélyforrást és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzés kockázatát. Amennyiben ügyelünk háziállataink féregtelenítésére és a kóbor állatokra, az ürüléket a gazdák zacskóba gyűjtik, a macskák almát naponta tisztítjuk, és a játszótéren betarjuk a higiénés szabályokat, megelőzhetjük a fertőzést.

Baba Patika 2014

Megjelent itt: Cikkek