PIROS SZEM- mikor vihetjük közösségbe a kicsit?

Minden piros szem fertőz? Mik lehetnek az okok? Ha piros a szem, de nem fáj, akkor is mutassuk meg szakembernek!

Gyakran merül fel a szülőkben egy-egy szemészeti betegség kapcsán, hogy vajon fertőző-e vagy sem – átadhatja-e a gyermek a többinek vagy nem jelent veszélyt a közösségben a játszótársakra. Valóban olyan megtévesztően hasonlítanak ezek a kórképek egymásra?

Gyulladt kötőhártya

Ha váladékos, gyulladt a szem kötőhártyája, azaz a szemgolyó fehér részét borító kis áttetsző hártya piros, a szemrés nehezen nyílik, a pillák összeragadnak, akkor ennek a leggyakoribb oka a kötőhártya-gyulladás. Ezt okozhatják kórokozók; vírusok, baktériumok, de allergia is lehet a háttérben. Sárgás-zöldes váladék mindenképpen felülfertőződésre utal, víztiszta könnyezés hátterében többnyire vírus vagy allergiás folyamat áll. Ezek elkülönítése szakember feladata, akit érdemes felkeresni! Amennyiben baktérium vagy vírus okozza a gyulladást, akkor fontos, hogy amíg a gyógyulás tart, ne menjen a pici közösségbe. Fokozottan ügyeljünk a testvérek biztonságára, a külön törölköző használatára, a gyakori kézmosásra.

Ha fertőző betegsége van, játszótérre, babaúszásra, játszóházba se vigyük a kicsit! Szerencsére a modern, széles spektrumú antibiotikum-tartalmú szemcseppek korában a kezelés hatására néhány nap alatt látványos gyógyulást érhetünk el. Hangsúlyoznunk kell, hogy az egyszerű esetekben az immunrendszer minden fajta kezelés nélkül, önmaga is képes legyőzni a betegséget. Ha a gyermek éppen megfázott, akkor az orrváladék gyakran belekerül a szemrésbe, a légutak és a szem együttes megbetegedését idézve elő. Ilyen esetben manapság már nem javasoljuk a kamillás lemosást, mert a kamilla allergizálhat és szárítja is a szemkörnyék finom bőrét. Ha a pillákon masszív a váladék, akkor azt tiszta, forralás után gondosan lehűtött vizes vattapamaccsal eltávolíthatjuk.

Szemölcs, ótvar, herpesz

Uszodaszemölcs, ótvar, herpesz megtámadhatja a szemkörnyék érzékeny bőrét, sőt, akár a kötőhártyát is. Az ótvar kórokozója vagy a herpesz a szaruhártya érzékeny felszínét szintén károsíthatja. Szakember dönt a kezelés folytatásáról, de mindenképpen érdemes fokozottan figyelni, hiszen ezek a be- tegségek kontaktussal terjednek. Az uszodaszemölcs a bőrön bárhol megjelenhet. Általában apró, a bőr felszínéből elődudorodó, behúzott közepű, rózsaszínes vagy gyöngyházfényű, fájdalmatlan elváltozásként tűnik fel. Ótvar esetén mézsárga, pörkkel fedett kis sebeket, esetleg kicsi hólyagokat láthatunk a bőrön. Kezeletlen esetben a gyermek saját magát vakarva nagy területen szétterjesztheti a háttérben álló bakteriális fertőzést. A herpesz jellegzetessége, hogy először bőrpír, majd fájdalmas hólyagok jelentkeznek.

Idegen test, irritáció

Azt is meg kell vizsgálni, nem azért szúr-e a gyermek szeme, mert akár észrevétlenül is idegen test került bele, amit orvosnak kell eltávolítani.

Nem minden piros szem fertőz!

A gyermek megüthette a szemét játék közben, ami, ha nagy erővel történt, feltétlenül orvosi vizsgálatot indokol. Ha kémiai irritáció lépett fel (sampon, uszodai fertőtlenítőszeres víz), az általában magától rendeződik. Az erős marószer okozta károsodás egyike a legsúlyosabb és legnehezebben kezelhető sérüléseknek. A megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk. Ha véletlenül megtörténik a baj, akkor legalább 15 percig mosnunk kell a szemet.

Könnycsatorna-elzáródás

A csecsemőkori, szinte a születéstől fennálló, változó panaszokat okozó váladékozás hátterében leggyakrabban a könnycsatorna elzáródása áll. Antibiotikum tartalmú szemcsepp használata csak átmenetileg oldja meg a problémát. A panaszok háttérében a szemrésben, a könnycsatornácskákban vagy a könnytömlőben pangó könny áll, mely nem tud elvezetődni azon a keskeny kis járaton keresztül, amelyik összeköti a szemhéj szélén látható tűszúrásnyi méretű könnypontokat az alsó orrkagyló alatti területtel.

A könnyutak szűkülete egyéves korig általában spontán megnyílik, masszírozással segíthetünk rajta, ritkán azonban szondázásra, átfecskendezésre van szükség.

Árpa, csípés, sérülés

Ha hirtelen bedagad a szemhéj bőre, akkor leggyakrabban árpa vagy rovarcsípés áll a panaszok hátterében. Egyikük sem fertőz és alapesetben nem szabad rossz közérzettel társulniuk. Sérülések, esések kapcsán, vagy ritkán az orrmelléküregek felől a szemüregre terjedő gyulladás is hasonló szem körüli pirossággal és duzzanattal járhat. Hozzáértő vizsgálat segíthet elkülöníteni, mi a valódi ok. Amennyiben heveny tünetek lépnek fel: piros, szúr, viszket vagy fájdalmas, váladékos a gyermek szeme, sérülés történt vagy látási panasz lép fel, érdemes szakemberhez fordulni a szemészet nem beutalóköteles.

DR. SERFŐZŐ CSILLA

szemész, gyermekszemész szakorvos

Baba Patika 2014

Megjelent itt: Cikkek