A leggyakoribb gyermekkori fertőző szembetegségek

A kötőhártya-gyulladás és a szemhéji árpa a kisgyermekeknél bármely életkorban előfordulhat. A következőkben erről a két gyermekkori szembetegségről olvashatnak.

A kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás annak a laza hártyának a gyulladása, amely a szemgolyót és a szemhéjakat borítja. Gyakran nagyon látványos tünetekkel jár, bármelyik életkorban megjelenhet, a szemészeti panaszok 30%-ánál ez található a háttérben. Általában vírusok, baktériumok okozzák.

  • Bakteriális esetben (Streptococccus, Staphylococcus) olyan masszív váladék ülhet a pillaszőrsoron, hogy a kicsi alig tudja reggel kinyitni a szemét. Dörzsöli, mert szúr, esetleg könnyezik is, ezzel azonban sajnos a fertőzés terjedésének kedvez, hiszen a kezéről a játékaira, a kilincsre és egyéb közösen használt tárgyakra kerül a váladék. Természetesen a kontaktus során más kórokozók is bejuthatnak a szembe, ami a gyulladás miatt könnyebben felülfertőződik.
  • A vírusok közül az adenovírusok nagyon könnyen elkaphatóak. Ritkán a szaruhártyára is átterjedhet a gyulladás, ekkor fájdalom, fénykerülés, kifejezett könnyezés, látásromlás jelenhet meg. A herpeszvírusok által okozott apró, általában fájdalmas hólyagok a szem környékén, a szemhéj finom bőrén is megjelenhetnek, akár kötőhártyavagy szaruhártya-gyulladást is okozva. Amennyiben felmerül a szem környékén vagy az orr csúcsán a herpeszfertőzés gyanúja, szemészeti vizsgálat indokolt.

Megelőzése

A mechanikai erő, a dörzsölés hatására a kötőhártya még irritáltabb lesz, így jobb, ha nem engedjük, hogy a szeméhez nyúljon a gyermek. Sűrű kézmosással, külön kéztörlő használatával megelőzhetjük a fertőzés terjedését. Elkaphatjuk tömegközlekedéskor, uszodában.

Kezelése

Ha csupán a kötőhártya érintett, a folyamat sokszor önszabályozó, magától meggyógyul. A váladékot tiszta, forralt, majd lehűtött vizes vattakoronggal mossuk le. Amennyiben a szemész antibiotikum-tartalmú szemcseppet rendel, átlagosan 1 hétig kell használni, ennyi a gyógyulási idő. Minden érintett betegnek legyen külön szemcseppje, még rokonok se osztozzanak rajta, hiszen mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya-gyulladás fertőző. A gyulladás kimenetele függ a kórokozó típusától és a páciens immunológiai állapotától. Mindenképpen mutassa meg szakembernek gyermekét, ha nagyon bepirosodik, beduzzad vagy fájdalmassá válik a szem, ha látásromlás lép fel, ha a gyermek általános közérzete romlik, illetve ha a felírt kezelésre 3 nap után sem mutatkozik javulás.

Újszülötteknél, csecsemőknél

  • Az újszülöttek kötőhártya-gyulladása a szülőcsatornán történő áthaladással, a hüvely flórájával történő kontaktussal függ össze. Egyes hüvelyi kórokozók (Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae) a szemre is veszélyesek.
  • Ha csecsemőkorban a kötőhártya-gyulladás gyakran kiújul, könnyezéssel jár vagy egyoldali, gondolnunk kell arra is, hogy a háttérben speciális ok, a könnycsatorna elzáródása áll. Ez a picik 5%-át érinti, masszírozással, makacs esetben átfecskendezéssel megoldható.

A szemhéji árpa

Az árpa gyakran jelenik meg a szemhéjszélen, arra hajlamos egyéneken sokszor kiújulhat. A hajlam mellett a krémek és a poros környezet is szerepet játszhat kifejlődésében. Amíg gyulladásos bennéke el nem kezd ürülni, nem fertőző, a gyermek közösségbe mehet. Szerencsés esetben nyom nélkül gyógyul, magától. Ha gyulladt, párakötéssel segíthetjük a genny kifakadását, melyet elég éjszakára felhelyezni. Ritkán fájdalmatlan kis csomó marad vissza, ha esztétikailag zavaró, tartalmát a szakember kiüríti.

Baba Patika 2014

Megjelent itt: Cikkek